RoadWorn – Marshall Vintage Modern 2266

Juho

Juho

When I bought my first amp I had no idea what kind of sound I was after and I really didn’t know anything about different manufacturers. The guy in the music store advised me to start with a Line 6 combo, which models different amps. I used that at home and on few small gigs for years, but deep inside I still knew that the combination of a Line 6 modeling amp and a combo is not suitable for playing real shows.

I wanted some proper guitar gear, meaning an amp head and a cabinet. At that point I knew it had to be Marshall since everyone like Slash and YJM were using it. Tom already had the Marshall DSL 100, and I didn’t want to get the same one as him so I had to find something else. At that time, Marshall had just released two new heads: JVM 410H and Vintage Modern. I studied everything about those amps and couldn’t really decide. But then someone was selling JVM and 1960A cabinet for quite cheap price, so I bought it.

Marshall Vintage Modern 2266 Purple

I was pretty happy with all its features and it felt like a natural choice after all the years with modeling technology. There were two rows of knobs and 12 different channels. I combined it with a rack full of effect units which gave me the possibility for multiple sounds with different gain stages and effects. Nowadays the JVM head is even used by Alexi Laiho on the new Children Of Bodom album Halo Of Blood.

Marshall Vintage Modern 2266 Purple

Everything was quite fine, until suddenly all those options started to feel just a bit too much. I started to have some trouble when we began have a lot of gigs. I hate to move around lots of gear and I want everything to be up and going quickly. This was impossible with a JVM stack and a rack. Another problem occurred when other guitarists wanted to borrow my amp during the night. When you have a million knobs and channels it’s just impossible to explain to someone else how they should use the amp. So I wanted something simpler with as few knobs as possible, and started to think about getting a new amp.

Marshall Vintage Modern 2266 Purple

I looked for something like the JCM 800 and the Silver Jubilee, and remembered the Vintage Modern. After all, it was simple, had few knobs, had (practically) only one channel and it was purple. So I got one used and have used it since on every gig. To minimize the difficulties of the tone adjustments, I just keep every knob pointing straight at noon. When looking my VM now, one can only thank god that I sold my JVM before it got into the same shape. As you can clearly see, my Vintage Modern 2266 head wouldn’t be considered new anymore. I tried to buy a case for it, but the firm I contacted never answered to my emails, and now it would obviously be useless.

Marshall Vintage Modern 2266 PurpleMarshall Vintage Modern 2266 Purple

 

Briefly in Finnish

Kun alottelin kitarahommia en tienny varsinaisesti mitään kitaravahvistimista. Niinpä myyjä suositteli ostamaan Line 6:n combon, joka mallintaa kaikki tärkeimmät erilaiset kitarakamat, ja saa kuvan siitä, mitä haluaa. Soittelin ihan onnellisena sillä kotona ja pikkukeikoilla, mutta silti tiesin, että haluun myös oikeet kitarakamat.

Oikeiksi kitarakamoiksi halusin nupin ja kaapin, ja niiden täytyi olla Marshallin tekemät, koska kaikki soittaa marsuilla, esim. Slash ja YJM. Niinpä aloin tutkia et mitä hankkisin, DSL100:sta en halunnut, koska Tompalla oli sellanen jo. Marshall oli justiin julkassu JVM410H ja Vintage Modern -nupit, ja koska joku oli justiin myymässä halvalla oman JVM:nsä, ostin sen pois.

JVM oli tietysti luonnollinen siirtymä, koska siinä on loputtomasti eri vaihtoehtoja, onhan siinä sentään kaks riviä nuppeja ja 12 kanavaa. Kaikki tää valinnanpaljous alko kuitenkin väkisin tökkiä, etenkin kun välillä keikoilla joku halus lainata sitä. Yritä siinä sitten kertoa, miten ylipäänsä voit saada tästä jotain saundia irti. Niinpä halusin jotain helpompaa.

Muistin sitten Vintage Modernin, jonka löysinkin käytettynä. Näin jälkeenpäin kun miettii, niin onneks sain myytyä JVM:n pois ennen kuin se olis alkanu näyttää samalta kuin tuo nykynen. Kuten näkyy, niin on tuotakin saatu vähän raavittua erilaisiin ovenkarmeihin ja muihin mahdollisiin paikkoihin. Tietysti yritin ostaa Vintage Modernille kovaa kuljetuslaatikkoa, mutta mun maileihin ei vastattu, ja nyt sellasen hankkiminen olis yhtä tyhjän kanssa.

7 thoughts on “RoadWorn – Marshall Vintage Modern 2266

  1. Itse olisin kovasti innostunu kitarasta mutta pah ei mun anneta soittaa ku kuulostaa kuulema kauheelta 😀 Oon harkinnu nyt runpuja vakavasti sen kitaran tilalle.. saa nähä

Leave a Reply