Acoustic Technical Difficulties

Juho

Juho

Last Sunday we had an acoustic gig at Bar Bäkkäri. The atmosphere of the bar is awesome, and it’s always nice to play there, no matter if it’s an acoustic or a proper rock show. Usually everything goes as planned, but this time we encountered some technical difficulties. If you were there, we hope you didn’t notice it at all.

MadCraft Acoustic

When we are playing an acoustic gig, we try to do it as a whole band. Meaning that there are two acoustic guitars, an acoustic bass and a cajon. This means we prefer the following channel setup:

 1. Tom’s Vocals
 2. Juho’s Vocals
 3. Jesse’s Vocals
 4. Toms’ Guitar
 5. Juho’s Guitar
 6. Jesse’s Bass
 7. Otto’s Cajon

That’s 7 channels and thank god most of the ordinary mixers come with 8 channels. This time it was all different, since we hadn’t specifically told anyone that we’re going to come as a whole band. The tech guy had only prepared for a line-up of a vocalist and a guitarist. So the mixer had only 4 channels! We had to reduce our setup from 7 channels to 4. The first setup we thought of was like this:

 1. Tom’s Vocals
 2. Juho’s Vocals
 3. Jesse’s Vocals
 4. Jesse’s Bass

This setup would definitely present our vocal harmonies, which we are so proud of. Jesse’s bass had to be amplified, since it doesn’t play loud enough acoustically. Since our guitars wouldn’t have been miced, we would have had to reduce our overall volume to make them audible. Cajon is such a loud instrument that it doesn’t necessarily need a mic.

MadCraft Acoustic

After thinking a while, we still decided to change our preference from vocals to guitars. Usually we sing quite loud anyway so our backing vocals could be heard even without mics. So we came up with the following setup:

 1. Tom’s Vocals
 2. Tom’s Guitar
 3. Juho’s Guitar
 4. Jesse’s Bass

Now everything was fine… until we realized that one of the 4 channels was broken. What this meant was, since I play mostly leads, we plug my guitar into the broken channel. That channel amplified the guitar only a little bit, so it was barely audible through the PA system. With no other options left we played the show like this.

MadCraft Acoustic

It was quite strange to play when there were no vocal mics except for Tom. This meant me and Jesse had to sing as loud as we could to be at the same level. You just had to think that you are singing for the people at the end of the bar, so you could reach the required volume.

Despite all the difficulties, it was nice to play at Bar Bäkkäri again. Next time we have to make sure that at least few of the channels are working, or we need to bring our own mixer with us.

MadCraft Acoustic

Oh, and there was also one other difference. We were headlining our acoustic gig! Before us there were Florian Grey from Germany who had a great show. Their show was probably part of the Trash Fest, which was held in Gloria that weekend.

Florian Grey

MadCraft photos taken by Mari Sevonen.

 

Briefly In Finnish

Joo, meillä oli akustinen keikka Bäkkärillä viime sunnuntaina. Bäkkärillä on aina nasta soittaa, kun siellä on aina tuttuja ja hyvä fiilis kaiken suhteen. Tällä kertaa saatiin kuitenkin aikaiseksi muutamia teknisiä ongelmia.

Pyritään yleensä vetämään akustisetkin keikat täydellä kokoonpanolla, että meillä on kolme laulua, kaksi kitaraa, basso ja cajoni. Nää vaatii siis yhteensä 7 kanavaa mikseristä. NO! Tällä kertaa keikkapaikalta oltiin varauduttu vain max kahden hengen kokoonpanoon, joten tarjolla oli kokonaiset 4 kanavaa. Siinä sitten jouduttiin arpomaan, mitä jätetään pois ja mitä mikitetään.

Aluksi kelattiin, että jos mikitetään kaikki kolme laulua ja basso. Kitarat ja cajoni saattaisi ehkä kuulua melun yli, tai ainakaan ne ei ole lopulta niin tärkeässä asemassa. Hetki kun mietittiin, päädyttiin kuitenkin mikittämään kitarat, basso ja Tompan laulu, joten Juhon ja Jessen laulut tulee täysin akustisesti.

Tässä järjestelyssä tuntu kaikki olevan hyvin, kunnes vielä selvisi, että yksi näistä neljästä kanavasta on lähes täysin hajalla. Sieltä tuli läpi lähinnä pientä piipitystä, joten Juhon kitara uhrattiin sinne. Komppaus on kuitenkin tärkemmässä roolissa pelkän liidikitaran kuulostaessa lähinnä oudolta.

Kaikki meni kuitenkin lopulta ihan ok! Taustalaulut sai kerrankin vetää täysiä, eikä tarvinnut varsinaisesti pelätä, että ne peittäisi kaiken muun alleen. Lisäksi tällä kertaa oli tarjolla myös jotain muuta uutta, nimittäin oltiin headlineamassa akkarikeikkaa! Harvemmin tulee tälläsiä koettua, meitä ennen kun olin esiintymässä saksalainen Florian Grey.

Leave a Reply