Guitar In Airplane

Guitar Airplane
Juho

Juho

The scariest aspect of gigging outside of Finland is traveling on an airplane with a guitar. Every airline has a different policy on instruments. Some allow them to be taken in the cabin whereas some insist that they have to be in the hold. Last year we flew to the UK with KLM who allowed us to take our guitars in the cabin in soft cases, but this time with Norwegian it was all different.

With Norwegian our guitars and bass had to be placed in the hold as a special-sized luggage. There are rumours on the internet that the temperature inside can be way under zero and the airport staff will handle the cases as they were garbage. This of course scared the hell out of us!

Guitar Airplane

So, soft cases were not an option, and we had to get hard cases for our guitars. Tom and Jesse bought brand new hard cases and I used my old Fernandes case for my guitar. Since I knew what was up to come, I made some special arrangements to make sure everything would be alright.

Guitar Airplane

I read from a bunch of music forums that it would be good to put paper inside the case to prevent the guitar from moving. So I got a free Sue magazine, ripped it in shreds and stuffed it in between the guitar and the case. I also decided to loosen the strings.

Guitar Airplane

To ensure that the case wouldn’t open during the flight, I put some luggage straps around the case. First I thought I’d seal the case with duct tape, but then I gave up with the idea. So I bought the cheapest straps I found, and to be honest, the small black one would have been enough. That being said, the main reason for the green one was it’s awesome bright color.

Guitar Airplane Guitar Airplane

All in all, everything went fine with the guitars. The cases were of course roadworned a bit, but the guitars were all okay. Flying with instruments is still always scary, but this experience definitely reduced the fear.

Have you guys ever traveled with instruments with you? How did it go?

Briefly in Finnish

Jokaisella lentoyhtiöllä tuntuu olevan eri politiikka soittimien suhteen. Osa antaa ottaa matkustamoon mukaan, kun taas osa pakottaa sijoittamaan soittimet ruumaan. Aiemmin, kun lennettiin Englantiin SAS:lla, saatiin ottaa kitarat matkustamoon pehmeissä pussukoissa. Tällä kertaa lennettiin kuitenkin Norwegianilla, jolla on ihan omat säännöt.

Norwegianilla soittimet täytyy laittaa ruumaan, tai niille pitää ostaa erilinnen istuinpaikka. Vaikka oltiin luettu ties mitä kauhutarinoita soitinten lentokonekuljetuksesta, päätettiin silti laittaa ne ruumaan. Tomppa ja Jesse kävi ostamassa uudet kovat laukut, ja ite käytin Fernandesin laukkua. Koska käsittely lentokentällä voi olla mitä tahansa, piti laukkua kuitenkin vähän vahvistaa.

Aloitin laittamalla paperia kitaran ja laukun väliin jääviin kohtiin, jotta kitara ei pääsisi liikkumaan laukun sisällä. Kävin siis hakemassa Suen Bäkkäriltä, ja revin sen laukun sisään. Lisäksi löysäsin kielet, minkä olin lukenut Muusikoiden.netistä. Tomppa ei löysännyt, ja ihmetteli perillä, kun kitara oli vähän epävireessä.

Laukun ulkopuolelle laitoin pari matkalaukkuhihnaa, jotta laukku pysyis varmasti kiinni, vaikka lukot aukeaisi. Pelkkä musta hihna olisi riittänyt helposti, mutta laitoin silti mukaan myös vihreän ihan vaan värin takia.

Kaiken kaikkiaan kaikki meni hyvin ja säästytiin vahingoilta. Laukut tietysti näyttää wornatuilta, mutta niin kuuluukin. Ehkä tää vähän vähensi taas lentopelkoa instrumenttien kanssa, mutta aivan varmasti saa taas ens kerralla pelätä henkensä edestä.

Mites teillä, ootteko lentäneet instrumenttien kanssa ja miten on mennyt?

Leave a Reply