Guitar Multi-Tool

Juho

Juho

There are thousand reasons why you should be carrying a toolbox with you all the time, since there is always something to be fixed with. However, a full-sized toolbox might be a bit exaggerated for your average gig. So it’s better have a small multi-tool, which includes all the necessary functions in portable size.

THE multi-tool is of course Leatherman, but for most cases that is too expensive to be carried around. The more you do shows, the more the chances it will get lost or stolen. That’s why it’s better to have something similar but cheaper. And like always, Clas Ohlson has the answer for this: a cheap Asaklitt Multi-Tool, with it’s 15 included functions. It is very small, and fits in every guitar case.

Asaklit Multi-Tool

Asaklit Multi-Tool

The most important tools are the pliers and cutters. Pliers are perfect for tightening up the Schaller guitar strap locks. Cutters are optimal for cutting the strings, hundred times better than for example scissors. I can tell from my own experience that guitar strings and scissors don’t work very well together.

Asaklit Multi-Tool

They have also included a small screw driver. It is a bit too small for those larger screws on the guitar, and if used a lot it will definitely ruin them. However, in an emergency it can save the day. On our last acoustic gig Tom fixed his acoustic guitar’s battery case with this one. They have also included a bottle opener, which can be used as a flat screw driver. It might also open bottles, I don’t know for sure.

Asaklit Multi-Tool

The last usable feature is the small flash light. It’s always dark on stage, so it will probably come in handy to have some light around. Most used alternative is to use your mobile phone, but somehow I feel more comfortable using a dedicated flashlight than the screen or flash of my phone.

Asaklit Multi-Tool

All in all, I’m quite happy with the Asaklitt Multi-Tool. It has all the essential tools in a cheap and small package. I haven’t found use for all the functions yet, but I guess that is normal with every equipment including the word ‘multi’.

Briefly in Finnish

Koska kaikki kamat tuppaa jollain tapaa kulumaan aina, on käytännössä pakko olla jotain, jolla ne saa myös korjattua. Yleisimmät työkalut, joita soittohommissa tarvitsee, on ruuvimeisseli, jonkunlaiset leikkurit ja pihdit. Jos kaikki nämä hankkii erikseen, alkaa koossa olla jo työkalupakin verran kamaa. Parempi vaihtoehto on siis joku monitoimityökalu, jolla onnistuu kaikki.

Paras monitioimityökalu on tietysti Leatherman, eikä sen tuomaa uskottavuutta voita mikään. Sillä on kuitenkin sen verran hintaa, ettei sitä viitsi hukkaamisen pelossa roudata mukana keikoilla, joilla se voi kadota aivan mihin tahansa. Niinpä hyvänä vaihtoehtona sille on Clas Olhsonin Asaklitt-monitoimityökalu, joka tarjoaa samoja ominaisuuksia pienessä koossa ja halvalla.

Asaklittin leikkurit ja pihdit on ihan ok, toimii muttereiden kiristelyyn ja kielten katkomiseen. Ruuvimeisseil on vähän liian pieni, joten suuremmassa käytössä se rikkoo ristipääruuvit varmasti. Hätätilanteessa sillä saa kuitenkin ne kiristettyä. Näiden lisäksi mukana on myös ledi-lamppu, joka on ihan hyvä pimeissä keikkapaikoissa esim. kaappien ohmien tarkastamiseen. Niin ja on mukana myös pullonavaaja, itse tosin käytän Vansin vöitä, joissa sellanen on jo vyösoljessa.

Kaikenkaikkiaan Asaklitt Multi-Tool on ihan hyvä pienimuotoseen fiksailuun, ja ehdoton plussa on sen pieni koko, jonka ansiosta se mahtuu jokaiseen kitaralaukkuun.

Leave a Reply