Teenage Dirtbag Cover

Tom

Tom

We got our first full band cover video on YouTube a couple days ago and it’s already doing pretty good. If you’ve seen it you already know the song. One of our favorites: Teenage Dirtbag originally by Wheatus.

It’s a good song and we all know that. But it’s probably much better in our heads than the actual recording. The production quality and drive of the original aren’t maybe quite there in today’s standards. That’s why we wanted to play and record it like we hear it in our heads. Like we think it should sound. With chunky guitars, fat bass and huge-ass drums.

We like to play quite a lot of covers on our live shows. Usually we have one or two covers on every setlist. We always try to find a different kind of edge to the original song and play it with the same energy we play our own songs.

The idea of playing Teenage Dirtbag came to us almost a year ago, if I remember correctly. With these kind of iconic songs it’s not simply a matter of playing through the song but finding the right arrangement to justify the cover. I think we did an alright job on this one 🙂

Did you see the video already? What do you think? Tell us in the comments!

 

Briefly in Finnish:

Saatiin meijän eka kunnollinen cover-video tuubiin sunnuntaina. Jos oot ehtiny jo käydä kattomassa, tiedät varmaan, mikä biisi on kyseessä. Kappale on yks meijän lemppareista: Teenage Dirtbag alunperin bändiltä nimeltä Wheatus.

Biisihän on siis ihan älyttömän kova orkkiksenakin mutta moni tuntuu muistavan sen paljon parempana kuin mitä se oikeesti onkaan. Alkuperäsen tuotanto ja soundimaailma ei ehkä tee oikeutta sävellykselle nykypäivän valossa. Haluttiin nauhottaa just se versio, miltä biisin pitäis meijän mielestä kuulostaa. Isoilla kitaraoilla, leveellä bassolla ja potkivilla rummuilla.

Tykätään muutenki soittaa covereita livenä. Meillä on yleensä ainakin yks-kaks coveria joka settilistassa. Tarkotuksena on tietenkin löytää joku sellanen kulma, jolla voidaan oikeuttaa kukin coveri ja soittaa ne samalla energialla kuin omatkin biisit. Just tällasessa legendaarisessa biisissä pitää löytää se joku juttu, jonka takia coveri kannattaa tehdä. Mun mielestä onnistuttiin tässä ihan hyvin 🙂

Ootko ehtiny käydä kattomassa jo videon? Mitä tykkäsit? Kerro kommenteissa!

About Tom

Vocals and guitars in MadCraft. Also record, mix and produce music. Make videos. Take photos. Design websites. Chill on social media. Love video games.

Leave a Reply