What Camera Do You Use?

MadCraft Bus
Juho

Juho

As you may have seen, we do almost everything ourselves and we definitely appreciate the DIY aspect of our band. We produce and record our own music, and in addition to that we shoot our photos and videos ourselves (except all the live gig photos…). We started out with just some simple compact cameras and handycams, but after a while we felt that we had to find something better.

Canon DSLR

For all the more serious work we use Canon DSLRs, such as Canon 60D and Canon 600D. Those coupled with fast zoom lenses and a fisheye provide the quality we want. Since we are mostly shooting in low light environments, lenses have to have a wide aperture and because we use zooming on our videos the aperture has to be fixed.

All of the music videos, drum videos and road documentaries on YouTube are shot with DSLRs.

MadCraft Bus

iPhone

For everything else we use iPhone. The main advantages of the iPhone are that it’s always available, it has a camera that doesn’t produce blurry photos and it has powerful apps for post processing on the fly. The iPhone has probably a million different camera apps which all have their own specialities, like retro look or HDR.

One major feature of the iPhone is its ability to upload photos straight to different services. We are quite active for example on Instagram and Twitter, and most of those pics are shot with just our phones. For that kind of fast sharing the iPhone is just perfect, so there’s really no use for small compact cameras anymore.

Briefly in Finnish

Jengit on varmaan huomannu, että me ollaan aktiivisia musiikin lisäksi myös visuaalisella puolella, kuten kuvissa ja videoissa. Aluksi tehtiin kaikki halvoilla pokkarikameroilla ja handycameilla, mutta nopeesti alko tuntua siltä, että olis ehkä pakko vähän päivittää kalustoa.

Canon järkkärit

Kaikki meidän vakavammat kuvat ja videot, kuten musiikkivideot ja rumpuvideot, on kuvattu Canonin järkkäreillä. Koska lähes kaikki kuvaaminen tapahtuu vähässä valossa, niissä täytyy olla kiinni nopeet linssit. Koska käytetään samoja kameroita ja linssejä myös videoilla, täytyy aukon olla lisäksi kiinteä koko zoomin polttovälialueella.

iPhone

Kaikkeen muuhun käytetäänkin iPhonea. Suurin etu iPhonessa on se, että se on aina mukana, oltiin missä tahansa. Siinä on olosuhteet huomioon ottaen hyvä kamera, ja etenkin järkyttävän suuri määrä erilaisia appeja. Jokaiselle luukille löytyy oma appinsa, esim. retroiluun ja HDR-kuvaukseen.

Yksi ratkaiseva tekijä on myös mahdollisuus uppia kuva suoraan puhelimesta nettiin, esim. Instagrammiin. Tilannepäivitysten jakaminen keikoilla on aivan uskomattoman helppoa, eikä sen takia perinteisille pokkarikameroille ole oikein enää mitään tarvetta.

Leave a Reply