Colorful Acoustic Guitar

esp-ltd-xtone-ac20-efm-stp-03
Juho

Juho

We do a lot of acoustic shows, especially on smaller venues. What I appreciate in acoustic gigs is their simplicity: the fact that we can just plug the guitars directly into the mixer and there’s no need for additional gear like amps. For those cases ESP LTD Xtone series is the perfect acoustic guitar, since it offers everything I need in one package.

esp-ltd-xtone-ac20-efm-stp

esp-ltd-xtone-ac20-efm-colorful-acoustic-guitar

Xtone is a fine acoustic guitar with a built-in microphone and preamp. This is the most valuable aspect in an acoustic guitar, since you don’t have to mic your guitar in a noisy bar environment. There are knobs for volume and all necessary equalization. Like with my Marshall amp, I prefer to keep every knob right in the center.

There’s also an integrated tuner, which makes everything that much simpler. It mutes the audio out while tuning, so you can easily tune on the stage.

esp-ltd-xtone-ac20-efm-stp-04

The thing that really caught my eye was… well… you’ve maybe guessed it… the colors of these instruments! Whoa, if you compare any other acoustic guitar to the Xtone series, they feel just dull. While others produce boring wooden acoustics, ESP have guitars in pink and turquoise. And they fit perfectly into our colorful style.

esp-ltd-xtone-ac20-efm-stp-02

Even though these guitars are great, you should really try out the quality of every instrument. There can be significant differences between two individuals. For example when I was buying mine I was comparing a green and a pink one. The green one looked nice but somehow it was awful to play when compared with the pink one.

There also might be some differences in colors. My guitar is specified to be magenta but it really is more pink than anything else. My guitar could possibly be one of a kind in all its pinkness.

esp-ltd-xtone-ac20-efm-stp-03

Briefly in Finnish

Meillä tuppaa olemaan akustisia keikkoja välillä jopa enemmän kuin normaaleita keikkoja. Erityisen mukavaa niissä on se, että ne on kaluston puolesta suhteellisen yksinkertaisia. Kitarat voi laittaa suoraan mikseriin, eikä tarvitse roudata ylimääräisiä kitarakamoja mukana. Jotta paketti pysyisi mahdollisimman yksinkertaisena, täytyy tietysti kitarankin olla tarpeisiin sopiva.

ESP LTD Xtone -sarjan akustiset kitarat toimii meidän käytössä todella hyvin. Niissä on sisäänrakennettuna mikrofoni sekä mikrofonietuaste, jossa löytyy tärkeimmät sävynsäätimet. Näiden lisäksi mukana on vielä viritin, joka mahdollistaa äänettömän virittämisen jopa lavalla. Tästä ominaisuudesta en luopuisi mistään hinnasta, vaikka tarjolla olisi laadullisesti muuten parempi soitin.

Olennaisin asia Xtone-sarjan kitaroissa on kuitenkin niiden värillisyys. Olin ainakin itse lähes järkyttynyt siitä, miten voi oikeasti olla edes olemassa näin värikkäitä akustisia kitaroita. Löytyy turkoosia, pinkkiä ja vihreetä ja ties mitä. Näihin verrattuna perinteiset ja puunväriset ei tunnu enää yhtään miltään.

Xtone-sarjan akustiset on siis tosiaan hyviä kitaroita, mutta kannattaa olla silti tarkkana sellaista ostaessaan. Eri yksilöiden välillä nimittäin voi olla todella suuria laatueroja. Itse testailin aluksi vihreää, mutta verrattuna pinkkiin se oli aivan surkea soittotuntumaltaan.

Värivirheitä saattaa myös olla, sillä pinkki kitarani pitäisi speksien mukaan olla magentan värinen. Onneksi näin päin, pinkki on sentään huomattavasti magentaa hienompi!

Leave a Reply