Dirtbag Lights

MadCraft
Juho

Juho

If you haven’t noticed, we published our very first full band cover video, Wheatus – Teenage Dirtbag, just two weeks ago. If you haven’t seen it, check it out!

When we do our videos, we all always try something new, and this time we tested out back lights. Normally, when we shoot Otto’s drum covers, we ha used a setup of two front lights in the angles of 45 on both sides of Otto. This time we invested some more and bought two additional lights.

All Time Low

As a reference we had this photo of All Time Low. Those orange lights on the background catched my attention, and that glare on the edges of the guys is just awesome. So as always we had our normal two lights in front of us and then two additional lights on the back behind Otto’s drums. Those are all just basic halogen work site lights, but they did the job quite well.

MadCraft

We had this idea of pumping lights, so we bought a dimmer for the back lights. The effect can be seen on a few parts of the video, for example in Tom’s guitar solo starting at 1:13. We were supposed to use it almost all the time, but something went a bit wrong… At first the dimmer was working as it was supposed to, reducing the amount of light. After a while the knob didn’t shut the lights anymore. There was just a slight change from maximum to almost maximum. We thought it was the heat and tried to cool the dimmer (in the fridge). Sadly, soon it was all broken and the lights were off all the time. We really didn’t know the reason for all this, maybe the whole dimmer was just broken to begin with or something.

Well, at home we realized why. The dimmer was designed for max 300 W lightning… And of course the lights we had were 2 x 400 W! No surprise that we encountered some malfunctioning. I guess we should invest into a proper dimmer next time, but before that we’ll break at least one cheap one more.

Briefly in Finnish

Meillä on tapana testata videoiden yhteydessä aina jotain uutta ja tällä kertaa Dirtbagin videolla testattiin uusia valoja. Oton rumpucovereissa meillä on normaalisti ollut käytössä kaksi etuvaloa, molemmat 45 asteen kulmassa. Tällä kertaa lisättiin mukaan myös kaksi takavaloa, joilla saisi hohtavat reunat meidän ympärille, kuten All Time Low:n kuvassa. Sen verran mentiin ohi, että Tervonen puhui valoista Robin-valoina, mutta se nyt taas ei haittaa mitään.

Kokeiltiin myös Klasulta ostettua himmennintä noiden takavalojen kanssa. Sen avulla saa valoihin pumppausefektin, joka näkyy esim. Tompan soolon kohdalla. Kaikki oli parasta ikinä siihen asti, kunnes himmennin alko reistailla. Aluksi sillä pystyi säätämään valon joko täysille tai lähes täysille ja pian koko purkki hajosi eikä päästänyt mitään läpi. Ihmeteletiin siinä, että mikä tässä nyt muka on, ja kokeiltiin viilentää himmennintä käyttämällä sitä jääkaapissa.

Kotona sitten selvis, mikä oli vikana. Tollasen halvan himmentimen tehonkesto on 300 wattia, ja yllättäen meillä oli takavaloina 2 x 400 wattia. Onhan se ehkä pikkasen enemmän tosiaan. Täytyy ensi kerralla hankkia ilmeisesti joku oikea himmennin.

Leave a Reply