Camera For Music Photography And Videography

Canon-60d-dslr-camera
Juho

Juho

When I got interested in photography for real, I needed a new camera that could handle all the different situations. I was into shooting live shows and some backstage material.

So the camera had to perform well in low light situations and have video capabilities. Since pocket sized cameras are not designed for extreme low light performance, it had to be a DSLR. And I wanted go with one from a major brand.

Every photographer knows about the war between Canon and Nikon users. I decided to join the Canon side, since I felt it somehow safer.

Canon-60d-dslr-camera

At the time Canon had two different models suitable for me: Canon 550D and Canon 60D. There were also those high end full frame models, but I felt they were too expensive and didn’t have anything more to offer. Canon 550D was way cheaper but it lacked the articulating screen. I thought I would regret it forever if I didn’t get the 60D, only because of its higher price. So I bought it.

canon-60d-blackandwhite-camera

With Canon 60D you can shoot raw photos and HD video. Raw is a must if you are shooting in low light conditions, since it allows greater adjustments in post production. 60D shoots 1080p video in 24/25/30 fps and 720p in 50/60 fps from which the latter is perfect for slow motion. In practice this means that all of our music videos are shot with 720p and the rest in full HD. For example our latest official music video Happy Song is shot entirely in 720p.

To this day I’ve been perfectly happy with my 60D. I’ve read that people are complaining about its auto focus, but I rarely use anything else than manual focus so it doesn’t bother me. Another thing is the viewfinder which is a bit smaller than in other models. I don’t care about that since I never use it. My trust lies fully in the LCD screen.

I’ve noticed the audio of the internal mic is surprisingly good. For vlog type of stuff I tend to use the auto gain mode and for concerts and drum videos I’ve used manual mode on the lowest settings. Somehow manual mode allows me to get a lower volume than with the auto mode. This reduces clipping of the audio. Of course all music will be replaced with proper audio tracks in post production anyway. For example all drum covers are miced with a complete multi channel setup and we have Tom mixing them afterwards.

I’ve been thinking of getting an external mic for my camera, maybe the Rode Videomic Pro. That would work great for all those road documentaries and such. The Rode Videomic Go would be another option, but I need to find out if it’s good enough.

Sometimes I’ve thought if I should get a more expensive camera. Canon has great full frame cameras on the market that are even used in movie productions. But they all lack the articulating screen – and that’s a must for me. My only option would be the new Canon 70D, but I don’t feel that it really offers much more than the one I have at the moment.

So I guess I’m stuck with the 60D for some time.

Do you do photography or videography? What camera do you use? Tell us in the comments!

 

Briefly in Finnish

Kamera keikkakuvaukseen

Alottaessani valokuvausta törmäsin nopeesti tilanteeseen, jossa tarvitsin uuden kameran. Koska kuvaan lähinnä keikkoja, joilla on vähän valoa, tai takahuoneita, joissa ei ole valoa yhtään, oli pakko keksiä joku keino pystyä kuvaamaan vähässä valossa. Järkkäri on käytännössä ainut vaihtoehto tähän tarkoitukseen.

Jotta jatkossa ei tulisi ongelmia, halusin, että kamera on jonkun suuren valmistajan tekemä. Ottamatta sen suuremmin kantaa Canon- ja Nikon-käyttäjien väliseen sotaan, tiesin jo valmiiksi, että Nikonia en ainakaan halua.

Kun olin ostamassa kameraa, tarjolla oli Canon 550D ja Canon 60D. 550D oli selvästi halvempi, mutta siitä puuttui 60D:n kääntyvä näyttö. Aika selvää olisi, että katuisin arviolta koko loppu elämäni, jos luopuisin kääntyvästä näytöstä pelkästään hinnan takia. Niinpä ostin 60D:n, enkä ole sitä kertaakaan katunut.

Canon 60D ottaa RAW-kuvia ja HD videota. Otan kaikki kuvat RAWina, koska tällöin niitä voi käsitellä tehokkaammin. Kamera kuvaa 1080p-videota 25 fps nopeudella ja 720p-videota 50 fps nopeudella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että musiikkivideot ja vastaavat kuvataan 720p:nä, jotta niistä saadaan irti hyviä hidastuksia. Esimerkiksi Happy Song on tästä syystä kuvattu 720p:nä.

Kameran sisäänrakennetun mikrofonin audio on yllättävän hyvää. Kaikki vlog-tyyppiset videot on kuvattu automaattisella äänentasolla ja keikat ja rumpuvideot manuaalisella säädöllä. Jostain syystä manuaalinen asetus särkee vähemmän, kun kuvataan esimerkiksi äänekkäitä keikkoja tai rumpuja. Tällä nyt ei sinänsä ole yleensä väliä, sillä nämä audiot korvataan kuitenkin parempilaatuisilla äänityksillä jälkeenpäin.

Jatkossa kiinnostaisi hankkia lisäksi erillinen mikki. Hyvänä vaihtoehtoina on esim. Roden Videomic Pro sekä juuri julkaistu Videomic Go. Täytyy vähän odotella testituloksia ennen päätöstä, mutta jompi kumpi se noista varmasti tulee olemaan.

Harrastatteko valo- tai videokuvausta? Mitä kameroita teiltä löytyy? Kertokaa kommenteissa!

Leave a Reply