MC <3 BMX

Tom

Tom

We wanted to do something big and cool for our show on the #UMK14 final on Saturday. UMK being the equivalent of the Finnish Eurovision of course. So we are in the final that takes place on one of the biggest venues in Finland, Barona Arena. And just like the previous rounds, this one will be aired on Finnish National TV.

Last time we rehearsed a few new stage moves but this time we wanted to go bigger! We were so lucky to come across two of the most talented BMX riders in Finland at the moment. Markus Manninen and Niko Ihander both qualified to compete in Simple Session 2013, the biggest indoor BMX competition in Europe.

madcraft-markus-manninen-bmx-hyppy-05So we had two days to come up with something they could use on stage. Everyone has been talking about how we need a vert ramp on stage in the final – including us. So that’s what we decided we needed to find.

Unfortunately it was not as easy as you might have thought. The stage isn’t too big so the quarters can’t be too big. But they can’t be too small either since we want the guys to be able to get some air under their tires. Also, the ramps need to be fairly light since there is only a few minutes to get them on stage on Saturday.

We came to the conclusion that there’s no way we can find these things in time so we decided to build them ourselves. So me, Otto and my uncle Kim spent the Tuesday-Wednesday night building those quarter pipes. We were done by four in the morning. Two hours of sleep and back at it again. We still needed to get those things to the Arena for rehearsals on Wednesday morning.

madcraft-markus-manninen-bmx-hyppy-03But we made it in time!

So you can expect an even better show on Saturday.

Here’s some clips from Niko and Markus so you get the picture of what these guys can do. That’s insane!

Niko Ihander At Oz Max from Petri Ollila on Vimeo.

Markus Manninen Welcome to Rite.se from Jarno Jaakola on Vimeo.

In Finnish:

Todettiin semifinaalin jälkeen porukalla että lauantain UMK-finaalia varten tarvitaan jotain vielä näyttävämpää lavalle. Alusta asti on jo pyöritelty skeittiramppi-ideaa niin meidän kuin tuomarienkin suunnalta, joten sillä linjalla päätettiin mennä.

Törmättiin mutkan kautta onneksemme pariin ihan tajuttomaan kovaan äijään. Nimittäin kahteen Suomen bmx-parhaimmistoon kuuluvaan kaveriin. Markus Manninen ja Niko Ihander karsiutuivat kumpikin mukaan 2013 Simple Sessioniin, joka on siis Euroopan isoin sisällä järjestettävä BMX-skaba. Ja parasta vielä, että nää tyypit suostu tulee vetää meijän kanssa lavalle lauantaina!

bmx_MarkusManninenLavalle tarvitaan äijien lisäks tietty jotain millä voi vetää. Eli tarvittiin ne rampit. Haasteena oli se, että ramppien piti olla tarpeeks isot, että kaverit pystyy vetää mutta tarpeeks pienet, että mahtuu lavalle. Finaalin lava on vähän oudon muotonen ja siellä on paljon skriinejä lavalla, joten rampeille ei paljoa tilaa jääny. Sen lisäks ramppien tuli olla tarpeeks kevyet, että ne saadaan roudattua parissa minuutissa lavalle.

madcraft-jesse-diy-skeitti-bmx-ramppi

Tultiin aika nopeesti siihen tulokseen, ettei sellasia mistään valmiina löydy, joten päätettiin tehdä itse. Jos ei me ni kuka muu muka? Niin se Cheekkiki sanois.

Saatiin onneks jeesiä Kimiltä, joka oli entuudestaan jo parit rampit tehny ni ei tarvinnu ihan sokkona lähtee tohon hommaan. Minä, Otto ja Kimi niitä sit tehtiin ti-ke yö ja aamu neljältä oli kaks puolirampiia valmiina. Sit pari tuntia unta palloon, ramppi kerrallaan peräkärryyn ja roudaus baronalle kahessa reissussa. Siellä oli niin kova härdelli päällä keskiviikkona, kun rakensivat lavaa lauantaita varten, että päädyttiin kantamaan ne sinne lavalle asti.

madcraft-otto-diy-skeitti-bmx-ramppiMut hei! Valmista tuli. Niillä on nyt parit treenit vedetty ja vahvasti näyttää siltä, että ne on lavalla myös lauantaina.

Tsekatkaa tosta ylempää vielä noi Nikon ja Markuksen klipit ni tiiätte, mitä on tulossa!

 

 

About Tom

Vocals and guitars in MadCraft. Also record, mix and produce music. Make videos. Take photos. Design websites. Chill on social media. Love video games.

2 thoughts on “MC <3 BMX

  1. Siis jos joku kaipaa viisuihin actionia ja uudistumiskykyä niin tässä sitä nyt ois. En uskalla edes ajatella, mitä kaikkea te saatte aikaan ennen Köpiksen finaalia….

Leave a Reply