We played Tampere and it was awesome

Tom

Tom

We played at Dog’s Home, Tampere on Friday and even with some major setbacks we had a blast.

So what were the setbacks then? Well, before we even got to Tampere, we ran into some trouble with the van we had rented. We were almost at our rehearsal place, ready to load our gear into the van when it suddenly broke down. Not really sure what happened but all of a sudden the van decided it was not going to be moving another inch.

Jesse is still not over the van breaking down

Jesse is still not over the van breaking down

At that point we thought, is this it then? How are we going to get to Tampere – a two-hour-drive from Helsinki – with all of our backline with us?

Luckily, a quick call to the nice fellow renting the van saved the day. He had a backup and promised he’d bring it to where we were stuck with the broken one. Twenty minutes later we were loading our stuff onto the new van.

Everything was well again. Except for the fact that even if the new van did have enough space for our amps and drums and such, it didn’t really have enough room for us. Or well, it did have room. But just not enough seats. The previous van had had a glorious backseat with plenty of room. This one had the three seats in front and there were four of us.

Well, Otto wanted to drive so me and Jesse jumped in the back and spent the next two hours traveling like a bunch of commandos. Turns out the amp head hard case not only makes a great stage prop but an almost-comfortable seat as well.

d1eca95ebc1511e3ac520002c955b9b4_8

We made it to Tampere almost in time and rushed our stuff inside the venue. Since we were the headlining band, we decided to bring the backline. So everyone else was pretty much waiting for us to get there and start sound checking. I’m glad we got the replacement van so quickly and got our sound check done in time.

1097263_10152517035573888_1723832352_o

After the sound check we headed out to the city to grab a bite to eat. With our stomachs full, we had time to do some sightseeing.  Otto is originally from near Tampere, so he knew the most legendary sight to visit. We headed out to this view tower called Pyynikin Näkötorni. The tower itself was pretty cool and the view was amazing but the single thing to make the trip worthwhile was the fact that the café at the bottom of the tower is the location for one of the most legendary Finnish sketches. So we spent a moment there breathing in the legendary atmosphere before heading back to the venue.

When we got back to Dog’s Home we found a bunch of some pretty awesome #teamMadCraft’ers or dare I say even #trueCrafter’s waiting to do some meet and greet. So we hung out for some time before heading back in to watch the first band start.

koirakoti-05

The first band Mimica was a hardcore band with some surprising influences thrown in. I’m a big hardcore and crust core fan so I enjoyed their at times even crusty sound.

The next one was Finland’s Easy Core representative, Founding Neverland. I dig their stuff and they were every bit as good live as they are on Spotify so nothing but thumbs up here. I look forward to see and share the stage with those guys again.

Finally we got to play too! And yeah, it was awesome. The venue was not big by any means but it only provided an intimate atmosphere. And that atmosphere was all I needed to make it worth the two-hour bumpy ride in the back of the van.

Thanks to everyone who made it there. Hopefully, we won’t have the van break down next time 😀

koirakoti-13

Idiot monkeys having the time of their lives…

In Finnish:

Soitettiin perjantaina Tampereella, Dog’s Homessa järjestetyllä Nem-klubilla. Ja kaikista vastoinkäymisistä huolimatta oli aikas hieno reissu!

Vastoinkäymiset nimittäin alko jo ennen ku oltiin päästy treeniksellekään asti. Oltiin siinä sadan metrin päässä, kun vuokrapakusta pamahti vaihteet tai jotain, eikä auto suostunu liikkumaan enää metriäkään.

Tässä vaiheessa oltiin, että oliks tää nyt tässä. Mites meinattiin nyt päästä kaikkien kamojen kanssa Tampereelle ajoissa?

Meijän onneksi kaverilla, joka pakua vuokras, oli vara-auto, joka saatiin tilalle, jopa toimitettuna sinne treeniksen viereen. Aika loistavaa palvelua! Parikyt minsaa ja oltiin pakkaamassa kamoja uuteen pakuun. Tää pelasti kyllä päivän.

Kaikki oli siis taas ihan loistavasti. Paitsi, että siinä missä alkuperäsessä autossa oli tilava matkustustila, tässä uudessa pakussa oli vaan ne kolme etupenkkiä. Ja meitä oli neljä. Otto halus ajaa, joten minä ja Jesse hypättiin backlinen sekaan takakonttiin. Tollanen nuppikeissi toimii näköjään niin lavalla jalkojen kuin pakussa takapuolenki alla.

Päästiin kuin päästiinkin Tampereelle asti, joten siitä sit kamat kiireellä Dog’s Homeen sisälle. Meillä oli koko backline mukana, joten annettiin muiden pyöritellä peukaloita siihen saakka kunnes päästiin paikalle. Mutta saatiin sound check tehtyä suurin piirtein aikataulun mukasesti, joten ei suuria vahinkoja onneks.

koirakoti-01Sound checkin jälkeen käytiin nappaamassa vähän murua rinnan alle ja sen jälkeen lähettiin kattelemaan nähtävyyksiä. Vanhana Tampereen asukkina Otto osas ohjata meijät Tampereen hienoimman nähtävyyden luo. Käytiin nimittäin Pyynikin Näkötornissa. Torni oli ihan jees ja näkymä erittäinkin mutta kaikista hienoin oli se kahvila. Vain ja ainoastaan siks, että Kummelin Tonnin Seteli -sketsi on kuvattu siellä. Tonnin Setelin tunnelmissa siis munkit ja kahvit naamariin ja sitten taas nokka kohti Koiran Kotia.

koirakoti-08Dog’s Homen edustalla törmättiin upeeseen #teamMadCraft-porukkaan, jotka tuli moikkailemaan. Siinä hengailtiin jonkin aikaa ennen ku jatkettiin sisälle niiden kanssa, joilla oli ikää. Tarvii kyllä päästä Tampereelle ikärajattomallekin, että loputki pääsee kattomaan.

koirakoti-07Illan eka bändi oli Mimica. Diggailin niiden hardcoreen ja välillä jopa crustiin vivahtavasta musasta. Biiseissä tapahtu aika paljon, joten jäi ensikuulemalta välillä vähän disorientoitunut fiilis mutta ehkä se oli tarkotuskin. Meininki oli hyvä joka tapauksessa.

Toka bändi oli tietenkin Founding Neverland. Näitä äijiä olinki kuunnellu entuudestaan ja toimi livenä just niin hyvin ku Spotifyssakin. Toivottavasti päästään näiden kanssa keikalle useemminkin!

kk-09Vikaks pääs ääneen tietty meikäläiset. Oli oikein intiimi ja hyvä meininki. Kokeiltiin vähän vaihtoehtosta biisijärkkää, joka toimi suurimmaks osaks erittäinkin hyvin mutta lopussa vähän puri nilkkaan, kun puskettiin niin monta biisiä putkeen, että meinas ääni loppua kesken. Mutta ens kerralla sit taas fiksummin.

Oli joka tapauksessa upee ilta. Kiitokset kaikille jotka pääs paikalle!

Seuraavaks sit ens perjantaina 11.4. Kauppaksekus Kampin E-tasolla klo 17. Nähään siellä!

About Tom

Vocals and guitars in MadCraft. Also record, mix and produce music. Make videos. Take photos. Design websites. Chill on social media. Love video games.

Leave a Reply