10 Tips for Better Stage Presence

Tom

Tom

We sat down some time ago to discuss some tips and tricks on how to improve your stage performance and gaining a better presence on stage. Here are the 10 tips we walked away with.

madcraftVirginOil020514

1. Love being on stage
This is where it all should begin and this is what it all comes down to. If you play in a band, you should love what you’re doing. Especially if you’re performing live. And everyone in the audience should be able to see that you love being on stage. Don’t be afraid to show your excitement!

2. Don’t pretend, perform!
A live show is a performance. That means you should really pull out all the stops when on stage. But to be able to really pull it off, you should be confident about yourself and all the possible moves you’re performing. You shouldn’t pretend to be a rock star, you should really believe that you are one – even if just for one night.

3. Practice, practice, practice
The way to gain that kind of confidence takes practice. A lot of it! When walking on stage, you should be really confident about everything. Your playing, your band-mates, your moves and anything that might happen on stage. That means countless hours of practicing in the rehearsal place but also at home in front of the mirror.

MadCraft-Guitar-Jump-01

4. Play a lot of shows
Practicing is important but so is playing actual shows. Performing on stage shouldn’t be a big deal, even if you give your everything every time. Don’t make it some huge impossible obstacle you need to overcome but something that’s fun and what you want to do as often as possible. One of the best ways to gain confidence on stage is by simply playing a lot of shows as often as possible.

5. Be calm and energetic at the same time
To be able to show off as someone that just oozes confidence on stage, you need to be able to keep your head cool. Even if you’re jumping and running around the stage, you need to know what your doing. When your comfortable on stage, you’re able to stay calm on the inside but still jump around like a raging tiger. And when you get there, you should totally do just that!

6. Think it through
One simple thing to keep it together when on stage, is to just think it through beforehand. You should match your movements with everyone else’s in the band. This way you know where everyone is, and you don’t have to worry about bumping in to them. Also you can perform some pretty awesome synchronized moves!

jesseUMK

7. Watch yourself on video
Being on stage and in the audience are two quite different experiences. Something you think is the most awesome thing ever on stage might not be that amazing when you’re watching it from the audience. That’s why should watch your performances on video every now and then. Make marks on what looks good and what needs more thought. Then improve what needs improving or try something new.

8. Exaggerate
If you’ve ever watched yourself performing on video, you probably already know that movements really have to be huge to seem even passable on stage. That’s why one of the best tips anyone can give you is to exaggerate. Exaggerate every movement and then some. It’s better to go over than under.

9. Don’t be afraid to rip off your idols
One of the most cliche things a band can say is that they’re completely original and don’t really sound like any other band. Be honest now. Everyone who plays music listens to music and that’s where the influences come from – want it or not. It can be even smart to see what other bigger bands in the genre are doing on stage and try to make it better.

10. …but be yourself!
And if you never really feel like doing that powerslide, at least you know what it feels like and it’s maybe not the one thing you need to be doing on stage. Try different things and grab a bag of tricks and moves that really work for you. And then get really comfortable doing them while loving the hell out of the feeling being on stage!

madcraftVirginOil02052

In Finnish

10 Vinkkiä Parempaan Lavaesiintymiseen

Keskusteltiin tossa jokin aika sitten vlogissa lavaesiintymisestä ja siitä, miten sitä vois parantaa. Tsekkaa video alta ja kurkkaa, mitkä 10 vinkkiä parempaan lavaesiintymiseen saatiin kasaan.

1. Tykkää olla lavalla ja näytä se
Tää taitaa olla se kaikista ilmeisin mutta niin se on. Paras esiintyminen on sitä, kun on hauskaa lavalla ja se näkyy. Opi nauttimaan esiintymisestä ja älä pelkää näyttää sitä.

2. Älä esitä, esiinny!
Lavalla ollaan aina esiintymässä. Se tarkottaa sitä, että joka kerta pitää antaa kaikkensa. Se ei tarkota sitä, että yrittää vaivaantuneena esittää jotain, johon ei itsekään usko. Älä leiki esiintyväsi vaan esiinny ihan oikeasti ja usko siihen.

3. Reenii, reenii
Helpoin tapa saada varmuutta lavalle on treenata ahkerasti. Niin yhteensoittoa treeniksellä kuin niitä kitaranpyöräytyksiä autotallissa. Varmuus näkyy lavalta ja ainut tapa saada varmuutta on tuhannet ja tuhannet toistot.

IMG_3577

4. Soita paljon keikkoja
Vaikka treenaaminen onkin tärkeetä niin on myös keikkojen soittaminen. Jotta voit oppia paremmaksi esiintyjäksi keikoilla, pitäis soittaa paljon keikkoja. Keikkailusta ei saa tehdä ylitsepääsemätöntä peikkoa vaan sellanen hauska juttu, jota haluis tehdä niin usein kuin mahdollista. Soittamalla paljon keikkoja tulee sinuiksi esiintymistilanteen kanssa, jollon koko hommasta tulee hauskempaa ja paremman näköstä.

5. Rauhoitu sisäisesti, raivoa ulkoisesti
Kun oot sinut esiintymistilanteen kanssa, pystyt pitämään pään kylmänä vaikka hyppisitkin ympäri lavaa ku mikäki apina. Päätön kohkaaminen ei loppupeleissä ole ihan niin vakuuttavan näköstä kuin harkittu habitus. Se ei toki tarkota sitä, että pitäis seistä lavalla ku suolapatsas. Pidä pää kylmänä mutta ulkosesti riehu niin paljon kuin sielu sietää.

6. Mieti mitä teet
Helppo keino pitää homma näpeissä lavalla on esiintymisen miettiminen ennakkoon. Suunnitelkaa porukalla vähän, mitä kukakin tekee missäkin vaiheessa, kuka ohittaa kenet ja miltä puolelta. Sillon ei tarvii panikoida ja törmäillä lavalla. Kaupan päälle voi suunnitella awesomeja synkronoituja muuveja!

Flight_of_juho

 

7. Katso esitystä videolta
Se mitä teet lavalla tuntuu aikalailla erilaiselta kuin miltä se näyttää yleisöstä käsin. Maailman kovimmalta tuntuva meno voi yleisöön näyttää pahimmassa tapauksessa jopa tosi laimealta. Sen takia on hyvä katsoa aika ajoin omia keikkoja videolta ja miettiä, mikä näyttää hyvältä ja missä on vielä parantamisen varaa.

8. Liiottele
Isot liikkeet! Se on se juttu. Sen huomaat varmasti, kun kurkkaat niitä videoita keikoilta. Lavalla täytyy ihan huolella liiotella liikkeitä, jotta ne näyttää edes välttäviltä yleisöön. Voi tuntua aluksi hölmöltä mutta mitä enemmän sen parempi.

9. Pölli esikuvilta
“Meijän bändi on ihan erilainen ku mikään muu” on aika kuultu juttu. Hyvin, hyvin harvalla se oikeesti pitää paikkansa. Ihan niinku biiseissäkin, myös lavalle on hyvä katsoa, mitä genren isoimmat (ja miksei pienemmätkin) bändit tekee. Siitä sit omaksumaan parhaat muuvit ja tekemään niistä entistäkin parempia.

10. …mutta ole oma itsesi
Kuitenkin, jos tuntuu siltä, ettei just tää ja tää muuvi oikein irtoo niin lisää treeniä tai jotain muuta tilalle. Lavalla on kuitenkin tärkeintä, että saa sen varman ja mukavan tunteen. Ja se tulee parhaiten sillon, kun voit olla oma super-chragettu itsesi. Rinta täyteen itseluottamusta, hymy naamalle ja menoksi!

MadCraft

About Tom

Vocals and guitars in MadCraft. Also record, mix and produce music. Make videos. Take photos. Design websites. Chill on social media. Love video games.

Leave a Reply