Fiiliksiä Olympus OM-D E-M5 Mark 2 -kamerasta

Viime maaliskuussa kirjotin postauksen siitä, mitä haluan kameraltani vuonna 2015. Postauksen lopussa totesin, että Olympus vois hyvinkin olla se, johon päädyn. Ja arvatkaas, nyt mulla on Olympus OM-D E-M5 Mark 2 ja kittilinssi M.Zuiko 14-42mm f/3.5-5.6 EZ ED!

olympus-omd-em5-mark-2

m-zuiko-14-42

Maaliskuussa listasin ominaisuuksia, joita haluaisin kamerassa olevan, ja se näytti tältä:
1. Hyvä hämäräkuvaus
2. Kääntyvä näyttö, mitä enemmän, sitä parempi
3. Vähintään 50 fps 1080p
4. 24-80 mm (full frame vastaava) linssi vakaajalla ja kiinteällä aukolla (mielellään 2.8)
5. Kiva bokeh
6. Manual focus
7. Kalansilmä
8. Hyvä akkukesto

Tässä vuoden aikana olen joutunu lisäämään listalle 3 uutta pointtia, jotka olis seuraavat:

9. Auto Focus

Auto focus E-M5 Mark 2:ssa toimii hyvin. Tärkeintä mulle on se, että se toimii hyvin etenkin live viewissä. Suurimmassa osassa DSLR-kameroita auto focus toimii hyvin etsimen läpi, mutta live viewissä se on täysin käyttökelvoton. Koska kuvaan pelkästään live viewin kautta, oon todella tyytyväinen siihen, että E-M5 Mark 2:n kanssa AF toimii sekä kuvien että videon kanssa. Oon asettanu auto focuksen S-AF/MF-moodiin, jossa kamera tarkentaa kerran, minkä jälkeen voi vielä vapaasti tarkentaa manuaalisesti. Tykkään myös paljon siitä, että myös videon aikana voi tarkentaa automaattisesti. Esim. jos tuun kuvaamaan seuraavaks Tomppaa puhumassa, voin vaivattomasti tarkentaa auto focuksella, eikä tarkennusta tartte hieroa manuaalisesti.

10. Koko

Tää on tosiaan pieni! Jos tarkoitus on mennä ulos, ja ainoa tehtävä on ottaa valokuvia tai videota, se on ihan ok, jos kamera tarvikkeineen painaa sen 10 kiloa. Kuitenkin, jos mukana on jo valmiiks 100 kiloa kitarakamaa, esim. keikalla, niin se on todella kiva päästä eroon jokaisesta ylimääräsestä kilosta. Vertailin vähän E-M5 Mark 2:n ja Canon 60D:n painoja mun normisetupilla, johon kuuluu 2.8 zoom ja kalansilmä. Olympus painaa 1,2 kg ja Canon 1,8 kg. Ei kuulosta paljolta, mutta kyllä sen huomaa lyhyemmälläkin keikkareissulla nopeesti.

olympus-omd-em5-mark2-rode-videomic-pro-vmp

11. Kennovakaaja

Yks ehkä tän kameran kovimmista jutuista on kennovakaaja (IBIS). Tykkään ottaa kuvia pimeessä, ja tehokkaan vakaajan ansiosta on mahdollista käyttää pitkiäkin valotusaikoja ilman blurria. Eniten odotan mahdollisuutta päästä käyttämään prime-linssejä myös videoidessa. Normaalisti primeissä ei ole vakaajaa, mikä tekee niistä täysin käyttökelvottomia videolla, koska kuva tärisee loputtoman paljon.

Muita ajatuksia

E-M5 Mark 2 on ainoa Olympuksen kamera, jossa on täysin kääntyvä näyttö. Tykkään kuvata pystykuvia myös maan tasalta, ja ilman kääntyvää näyttöä niiden ottaminen olis joko mahdotonta tai vähintään aivan hirveetä.

olympus-omd-em5-mark2-screen-swivel

Mikkisisääntulon sijainti ei kuitenkaan ole mikään kaikista optimaalisin. Se on sijotettu niin, että se estää näyttöä kääntymästä täysin, jos mikki on kytkettynä. Tykkään paljon käyttää Rode Videomic Prota kuvatessa, joten täytyy katsella, miten totun tähän. Ehkä pitää alkaa käyttää pelkästään kameran omia mikkejä vähemmän tärkeissä tilanteissa ja nauttia mahdollisuudesta käännellä näyttöä vapaasti.

olympus-mic-input

olympus-omd-em5mark2-mic-input

Kuvanlaatu on kyllä ihan älyttömästi parempi kuin Canon 60D:ssä. Vaikka Iso-alue on sama videossa, on videon laatu selkeesti parempi heti. Yks asia, jota en kuitenkaan ymmärrä, on kameran halu buustata live viewissä näkyvää kuvaa valokuvaustilassa. Kamera siis näyttää näytöllä kirkkaamman kuvan, kuin mitä todellinen kuva tulee olemaan. Foorumeilla monet sanoo, että kyseessä on ominaisuus, mutta mun mielestä tää menee melkeen enemmän vian puolelle. Videossa kaikki toimii kuten pitääkin, joten toivoin vähän, että Olympus laittais tähän liittyen päivityksen, jolla kaikki buusti olisi mahdollista kytkeä pois.

Se mikä on huikeeta, on näppäinten määrä tässä kamerassa. Niitä on monta, ja jokaisen toiminto on täysin itse valittavissa. Ehkä kirjotan niistä erillisen postauksen, jossa kerron, mihin yhdistelmään olen ite päätynyt.

olympus-em5mark2-fn-buttons

Olympuksella on myös todella hyvä valikoima linssejä. En malta odottaa, että pääsen testaamaan objektiiveja, kuten M.Zuiko 12-40mm f/2.8 ED ja M.Zuiko Digital ED 8mm f/1.8! Etenkin 1.8-aukkonen fisu, joka on tarkka heti aukko auki, kuulostaa loistavalta Oton rumpucovereita silmälläpitäen! Ennen niiden hankkimista täytyy kuitenkin kuvata vielä kittilinssillä, joka on ihan hyvä sekin! Tässä yks video, jonka kuvasin kitillä ja E-M5 Mark 2:lla todella hämärässä niin, että iso oli jatkuvasti 6400:

About Juho

Kitara, valokuvaus ja videokuvaus MadCraftissa! Ja hei! Jos keikkakuvaaminen kiinnostaa, käy katsomassa mun sivu, josta löytyy Lightroom presettejä keikkakuvaamiseen.

5 thoughts on “Fiiliksiä Olympus OM-D E-M5 Mark 2 -kamerasta

  1. […] Päädyin Olympukseen pääasiassa siitä syystä, että se on Olympus, samoin kuin mulla oleva OM-D E-M5 Mark 2. Tässä postauksessa on vähän ajatuksia kyseisestä […]

  2. […] pitänyt yhtään Olympus OM-D E-M5 Mark 2:n kanssa tulevasta hihnasta, joten ajattelin katsella, löytyiskö sille jotain vaihtoehtoa. Koska […]

  3. Kirjoitit tuosta Boostista joka ilmenee Olyssa. Olen itse myös ihmetellyt kyseistä ”ominaisuutta” ja sitä, ettei sitä saa millään pois vaikka asetuksista kaikki Boostit on pois päältä. Siirtyessäni NEX-6:sta Olyn E-M5mk2:een ihmetys oli vallan suuri, kun epähuomiossa tuli räpsittyä kasa alivalottuneita kuvia vaikka ruudulla/etsimellä kuva näytti ihan OK. Kameran outo tapa ilmoittaa yli/alivalotuksesta vilkuttamalla aukon tai suljinajan lukuja on jokseenkin kummallinen, kun saman asian voisi hyvin tehdä todellisen kuvan näyttämisellä näytöllä/etsimessä.

    A ja S-mooodeissahan tuo livekuva on aina se optimaalisin ja sitä voi oikeastaan säätää vain valotuksen korjauksella (EV) ja huolehtimalla, että aukko/suljinaika ei vilku. Manuaalilla livekuva sentään muuttuu, mutta sielläkin raja tulee vastaan kolmen aukon kohdalla molempiin suuntiin. Sonylla live-kuva oli aina se mikä lopullinen kuvakin tuli olemaan, joten olisikin helkkarin hienoa jos Olympus joskus pystyisi tähän.

    • Joo mulla meinas kyllä mennä ihan hermo sen kanssa, näpyttelin valikoita läpi ja koitin keksiä mistä sen sais pois. Canon 60D näytti myös sen miltä lopullinen kuva näyttää, ja sen kanssa on kyllä tosi helppo hakea nopeesti säädöt. Oon nyt vaan sit nöyrtyny valottamaan Olyn kanssa vähän sinne päin. Älyttömintä on kyl se et ne puhkipalamisen zebrat seuraa sitä boostattua kuvaa eikä todellista tallentuvaa kuvaa.

      • Olin jo vähän unohtanut koko älyttömän toiminnallisuuden, joten pitikin lähettää heti Olylle vähän palautetta aiheesta. Jospa joskus päivittäisivät LiveBoost-valikkoon vaihtoehdon ”Boost really OFF” 😀

Vastaa