Rumpucoverifisu – Samyang 7.5 mm + Olympus OM-D E-M5 Mark II

Aiemman kamerani Canon 60D:n kanssa käytin rumpucovereiden kuvaamiseen Samyangin 8 mm fisua. Heti alusta alkaen oli selvää, että fisheye on pakollinen myös Olympud OM-D E-M5 Mark 2:n nokalle. MFT-bajonetille oli tarjolla 3 järkevää vaihtoehtoa: Samyang 7,5 mm 3.5, Panasonicin 8 mm 3.5 ja Olympuksen 8 mm 1.8. Valinta näiden välillä ei ollut helppo, mutta päädyin Samyangin 7,5 mm fisuun.

Olympus 8 mm 1.8 on varmasti näistä laadullisesti paras, mutta maksaa myös eniten. Yhden Olympuksen hinnalla on mahdollista ostaa 4 Samyangia, joten se on ainakin mulle tällä hetkellä vähän liian arvokas, etenkin siksi, että fisheye on yleensä se linssi, joka joutuu kaikista vaarallisimpiin tilanteisiin. Vanha Samyang 8 mm on ottanut useammin kuin kerran osumaa rumpukapulasta, tai rumpukapuloista…

Tässä yhtenä esimerkkinä Oton rumpucoveri Blink-182 – Wishing Well:stä. Kuvattu Canon 60D + Samyang 8 mm.

Täytyy kuitenkin myöntää, että Olympus 8 mm 1.8:n kova valovoima kiinnostaa sen verran paljon, että joskus varmaan täytyy kyseinen linssi hankkia. Se olis loistava keikkakuvaamiseen ja vlogaamiseen esimerkiksi pimeissä takahuoneissa.

Olympus-M.Zuiko-Digital-8mm-f1.8

Olympus 8 mm 1.8

Samyang on halvin näistä kolmesta fisusta. Jouduin kuitenkin ongelmiin, koska sain todella hyvän tarjouksen myös Panasonicin linssistä. Panasonicin suurimpana etuna on toimivat sähköt, joten se välittää kameralle sekä EXIF datan että mahdollistaa auto focuksen käytön. Se on myös pienin fisuista painaen vain 165 grammaa.

panasonic-8mm-fisheye

Panasonic 8 mm 3.5

Katsoin YouTubesta esimerkkivideoita Panasonicista, ja totesin, etten tykkää siitä, miten Panasonic vääristää kuvaa. Videoiden perusteella kuva näytti vähän samalta kuin kittilinssiin kiinnitettävät fisheye-adapterit, mistä en tykkää yhtään. Pidin enemmän Samyangin vääristymästä, joten päädyin siihen.

Voisi olettaa, että Samyangin kaikkien järjestelmien fisut ovat keskenään samanlaisia, mutta näin ei tosiaan ole. Ensinnäkin MFT Samyang 7.5 mm painaa alle 200 grammaa, kun taas Canonin vastaava painaa yli kaksi kertaa enemmän.

samyang-7,5-3,5-fisheye-olympus-mft

Samyang 7.5 mm 3.5

Toisekseen MFT:n kuvanhlaatu näyttää olevan huomattavasti parempi kuin Canon-kiinnitteisen. MFT Samyang on terävä jo aukko täysin auki, kun taas Canonia ei voi edes käyttää suuremmalla kuin 5.6 -aukolla. Tästä syystä MFT-versio on käyttökelpoinen myös hämärässä. Erikoisesti Canon-versiota ei myöskään pysty asettamaan aukolle 4, mikä on mahdollista MFT-versiossa. MFT fisulla on myös mahdollista tarkentaa todella lähelle, toisin kuin Canon-vastineella.

Otin myös joitain kuvia Otosta ja Oton uusista läpinäkyvistä DW-rummuista. Kuvista näkyy, miten Samyangin fisun vääristymät näkyvät eri kuvasuhteissa. Kuvaan itse pääasiassa 3:2 kuvasuhteella, koska pidän siitä enemmän kuin 4:3:sta, joka muistuttaa lähinnä 90-luvun TV-sarjoja.

Samyang 7.5 mm, Aspect ratio 4:3

Samyang 7.5 mm, Aspect ratio 4:3

Aspect ratio 3:2

Samyang 7.5 mm, Aspect ratio 3:2

Samyang 7.5 mm, Aspect ratio 16:9

Samyang 7.5 mm, Aspect ratio 16:9

About Juho

Kitara, valokuvaus ja videokuvaus MadCraftissa! Ja hei! Jos keikkakuvaaminen kiinnostaa, käy katsomassa mun sivu, josta löytyy Lightroom presettejä keikkakuvaamiseen.

Vastaa